Chinese ‘hot-&-sour’ soep

HotensoursoeppAfgelopen weekend heeft een vriend van mij deze heerlijke soep voor mij gemaakt. Ik had nog nooit van deze soep gehoord en had ook geen idee wat ik voorgeschoteld zou krijgen. Eerlijk gezegd had ik een soep verwacht met hete en zoete chilisaus, of iets dergelijks… Ik weet ook niet precies wat ik verwachtte, maar dit niet in ieder geval. Het was een heerlijk smaakvolle soep, zo lekker zelfs dat ik ‘m graag met jullie wil delen.

NODIG (3-4 personen):
- 1,5 liter biologische kippenbouillon
– ongeveer 15 gedroogde shiitake paddenstoelen
– handje gesneden lente-ui
– 3 el azijn
– 2 el sojasaus
– 3 el arrowroot
– 4-seizoenenpeper (naar smaak)

HOE:
Laat de shiitakes minimaal 2 uur weken in voldoende water. Draai de shiitakes halverwege om, zodat ze voldoende water opnemen. Verwijder de steeltjes van de geweekte shiitakes en snij ze in grove stukken.
Bereid de kippenbouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg het azijn, de sojasaus en veel peper toe. Eventueel kun je nog gedroogde chilivlokken toevoegen voor extra pit. Maak de eetlepels arrowroot aan met wat water en voeg toe aan de soep. Kluts het ei in een kommetje en giet deze voorzichtig in de kokende (!) soep. Roer de soep met het ei voor langere tijd goed door voor een mooi resultaat. Voeg tot slot de shiitakes toe. Proef de soep en voeg eventueel nog extra azijn en/of peper toe.
Schenk de soep in een kom en maak af met de gesneden lente-ui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>