Gezonde ‘guilty pleasure': Kruidenboter (vegan)

22062014-IMG_7325De zomertijd komt er weer aan en dat betekent barbecueën, picknicken in het park en eten in de tuin. Stokbrood met kruidenboter is vaak onderdeel van het menu van deze etentjes in de buitenlucht. Helaas zijn stokbrood en kruidenboter niet heel gezond. Stokbrood, vooral wit stokbrood, bevat nauwelijks vezels, wat zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel (en dat is niet gezond). Kruidenboter zit bomvol verzadigd vet en wanneer je het in de supermarkt koopt ook nog eens vol kunstmatige toevoegingen. Ik adviseer de stokbrood te vervangen voor biologisch speltbrood, die je in grove sneeën snijd. Maar hoe maak je kruidenboter gezond? Kan dat? Ja zeker, zie het recept hieronder.

NODIG:
- 1 avocado
– 2 teentje knoflook, geperst
– 2 el gedroogde Provençaalse kruiden
– peper/Himalayazout

HOE:
Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees in een schaaltje en prak fijn met een vork. Voeg de knoflook en kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. En voilá, je veganistische kruidenboter is klaar!

Tip: wil je de kruidenboter bewaren? Doe de kruiden’boter’ in een potje en druk goed aan. Bedek de kruidenboter met een laagje water van ongeveer 3cm en dek af met plastic folie. Wanneer je de kruidenboter weer wil weten gooi je het water weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>