Huisgemaakte kikkererwtenmelk

KikkererwtenmelkIk denk dat dit officieel mijn nieuwe favoriete non-zuivel, plantaardige melk wordt: kikkererwtenmelk. Amandelmelk vind ik ook erg lekker, maar behoorlijk prijzig. Rijstmelk is ook lekker, maar deze melk is nóg lekkerder. En niet te vergeten: niet duur! Sojamelk vind ik ook fantastisch qua smaak, maar de meningen zijn behoorlijk verdeeld over hoe gezond sojamelk is. Daarbij heb ik ooit geprobeerd sojamelk zelf te maken en dit smaakte op de een of andere manier héél vies! De sojaboon is een peulvrucht, dus ik kwam ineens op het idee om van een andere peulvruchtsoort melk te maken. Dit moet dan uiteraard een peulvrucht zijn met een zachte en/of nootachtige smaak, dus ik heb een keuze gemaakt uit witte bonen, boterbonen en kikkererwten. Nou, kikkererwten it is! Ik heb het zojuist door mijn havermout gedaan en de smaak was top.

NODIG:
– 80 gram rauwe kikkererwten of 200 gram gekookte kikkererwten (indien uit blik: zonder E-nummers/suiker!)
– 1 liter (gezuiverd) water
– natuurlijke zoetstof (stevia, agavesiroop of dadels)
– vanille extract (optioneel)

HOE:
Laat de kikkererwten een dag weken in water. Doe de kikkererwten met ruim voldoende water in een pan en kook gaar in 30 – 40 minuten. Doe de gekookte kikkererwten in een blender en doe er 1 liter water bij. Voeg de natuurlijke zoetstof toe en eventueel wat vanille extract. Ik gebruik meestal 2 à 3 medjool dadels, 1 à 2 eetlepels agavesiroop of 6 druppels stevia. Zet de blender aan en laat ongeveer 5 minuten draaien. Leg een fijnmazige zeef op een kom of pannetje en giet de kikkererwtenmelk erin. Sommige leggen nog een kaasdoek in de zeef, gieten daar het mengsel op en persen vervolgens het vocht eruit. Ik heb dit niet gedaan. Als je al alle melk hebt opvangen in de kom, schenk het dan over in een afsluitbare fles en zet de fles in de koelkast. Je kunt de melk ongeveer 5 dagen bewaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>