It’s good to be back en mijn reden van afwezigheid…

LotteSorry. Sorry voor mijn verminderde aanwezigheid of zelfs afwezigheid. Maar zoals met vele dingen in het leven, heeft alles een reden.

Laat ik mezelf maar eens kwetsbaar en open opstellen over mijn huidige kijk op gezonde voeding en de ontstane hype. Want laten we eerlijk zijn, het is inmiddels een hype geworden. Komt ‘ie:

Eind 2013 is de grote reis naar een gezonde levensstijl voor mij begonnen. Niet wetende wat er voor mij in het verschiet zou liggen.
Zoals ook bij ‘About’ te lezen is waren hiervoor twee redenen: een strakker lijf en minder darmklachten. Ik verbreedde dagelijks mijn kennis over gezonde voeding en werd door schade en schande wijs. Ik ontdekte ook al gauw superfoods, zoals chiazaad, gojibessen, hennepzaad, tarwegras, etc. Maar ook de meer ‘gangbare’, zoals avocado, zalm, zoete aardappel en spinazie.
De eerstgenoemde waren toentertijd alleen nog te verkrijgen bij natuurwinkels. Hoe spreek je gojibes uit überhaupt? Niemand had er nog ooit van gehoord, laat staan ooit gegeten.
De Nederlanse eetcultuur was toen: bammetjes als ontbijt, bammetjes als lunch, koken uit pakjes, massaal Sonja Bakkeren en (light)producten vol met zout en E-nummers consumeren. Ik chargeer nu, maar ik zit er niet ver naast.

Nu, ruim twee jaar later, is Nederland wat betreft gezonde voeding 180 graden de andere kant op geslagen. Superfoods zijn overal te koop (bij de Action zelfs, seriously?) en mensen eten meer avocado dan ooit tevoren. Waar havermout eerst nog als voeding voor senioren werd gezien, maakt jong tot oud nu de meest creatieve havermoutpapjes, gevuld en bedekt met de nodige superfoods. De welbekende boterhammen zijn vervangen door salades en snoepmomenten worden gevuld met zelfgemaakte muffins op basis van zwarte bonen of >70% pure chocolade.
Ik moedig dit absoluut aan!! Ik ben blij te zien dat mensen hun ogen hebben geopend en inzien dat de reguliere diëten, met lightproducten en veel te weinig calorieën, alles behalve gezond zijn.
En als iemand het ervoor over heeft om een groot deel van zijn vrije tijd in de keuken door te brengen, om zo elke dag drie übergezonde hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes te kunnen nuttigen… Be my guest!

Ik kwam echter op een gegeven moment op een punt dat ik hier geen zin meer in had. Dit is dan ook de hoofdreden van mijn afwezigheid. Mijn eetpatroon werd simpeler, zo simpel dat ik het niet interessant genoeg vond hierover te posten. Ik had geen zin elke dag zoveel bezig te zijn met voeding en ik miste een gewone cracker met jong belegen kaas, aardappelen en melkchocolade. Tevens vond ik dat sommigen te extreem waren in hun voeding. Één E-nummertje in je maaltijd kan geen kwaad en je gaat niet dood van gewone melkchocolade. Laat ik het zo zeggen, het verbaast me niet dat psychologen en psychiaters de ‘stoornis’ (ik haat dat woord) Orthorexia Nervosa in het leven hebben geroepen (Orthorexia Nervosa wordt gedefinieerd als een eetstoornis, waarbij iemand lijdt aan een preoccupatie of zelfs een obsessie heeft voor gezond eten, red.).
Begrijp me niet verkeerd, ik wil niet iedereen over één kam scheren. Ik zeg absoluut niet dat iedereen die übergezond eet lijdt aan deze ‘stoornis’ (ik haat het woord nog steeds), maar ik begrijp zeker dat psychologen zich over deze extreme verandering in de Nederlandse eetcultuur hebben gebogen en onder het mom van ‘hokjes denken doen we graag’ met deze term op de proppen zijn gekomen.

Anyway, ik dwaal een beetje af. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat een gezonde levensstijl – naar mijn mening – NIET inhoudt dat je alleen maar complexe groene smoothies, superfoods, havermout en salades mag consumeren. Mijn motto is: KEEP IT SIMPLE!
Ter illustratie: ik eet alleen als ik honger heb, kleine porties, elke dag kaas en regelmatig melkchocolade. Mijn dagelijkse groene smoothie is simpel, mijn lunch bestaat veelal uit crackers met ei, kaas, kip of avocado en ’s avonds eet ik waar ik zin in heb (wel gezond, want dit zit er nu eenmaal ingebakken inmiddels).
And guess what? Ik ben kilo’s afgevallen. Echter, let op, dit is absoluut niet de reden van mijn gezonde voedingsstijl!! Het is slechts een prettige bijkomstigheid. Je energiek en gelukkig voelen zijn voor mij de hoofdredenen van een gezond eetpatroon.

De komende tijd zal ik wel weer meer van mijn maaltijden gaan posten, maar ik waarschuw iedereen alvast: het is simpel en het zal dan ook veelal hetzelfde zijn. De hoofdmaaltijden daarentegen variëren wel. Hou vooral social media, Facebook & Instagram (@heerlijkpuur), in de gaten voor dagelijkse (foto)updates. Recepten post ik uiteraard nog steeds hier op mijn website.

Dank voor het lezen. Mocht je hierover jouw mening willen delen, laat een reactie achter!

Cheers op groene smoothies, it’s good to be back!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>