Mijn dagmenu

12615672_900234796698447_8977714748679766628_oIk krijg regelmatig de vraag van mensen wat ik nou precies op een doordeweekse dag eet. In het weekend is mijn dagmenu altijd verschillend (lees: wat ongezonder ;-)), vandaar dat ik de focus leg op mijn dagmenu op doordeweekse dagen.
De belangrijkste tips die ik kan meegeven is dat het allereerst vooral belangrijk is om zo puur mogelijk te eten en daarnaast kleine porties te nuttigen. Dit geldt óók voor gezonde voeding. Ter illustratie: een avocado is gezond, maar een kwart avocado bij de lunch is voldoende. Ook drie eetlepels chiazaad door je smoothie is absoluut niet nodig. Overdrijf het niet!

Anyway, ik eet voornamelijk koolhydraatarm en vetrijk. Dit is wat voor mij het beste werkt. Ik krijg hier energie van en ik heb geen energiedips gedurende de dag. Vet en eiwitten zorgen daarnaast voor een (langer) verzadigd gevoel.
Indien je veel sport is mijn advies meer koolhydraten te nuttigen, anders bestaat het risico dat je lichaam zijn energie uit je spieren gaat halen. Het is in het algemeen van belang dat je voldoende eet, vooral bij meer fysieke inspanning. Een sterk lichaam is véél belangrijker dan een slank/dun lichaam!!

Ontbijt
Capture
Mijn ontbijt is vrijwel altijd een groene smoothie. Als ik op doordeweekse dagen vrij ben en trek heb, wil ik nog wel eens mijn lunch en groene smoothie omdraaien.
Ik hou mijn groene smoothie altijd simpel. Ik doe er geen tig verschillende superfoods in.
Het standaardrecept is altijd een halve banaan of handje bevroren mango, handje bevroren diepvriesfruit (o.a. ananas, aardbeien, cranberries, blauwe bessen en bosvruchten), 1 el lijnzaad of chiazaad en 1 el hennepzaad of plantaardig eiwitpoeder.
12593502_900230066698920_4931329252645093026_oMijn plantaardig eiwitpoeder koop ik bij de Body-&Fit Shop, meestal koop ik rijsteiwit of hennepeiwit.
Klik hier voor mijn vijf snelle groene smoothies.

Tussendoor
Één stuk fruit naar keuze (zoals twee kiwi’s, één appel of één grapefruit) met één gesloten handje noten naar keuze (zoals gemengde noten, cashewnoten of pistachenoten).

Lunch
12132571_857751617613432_8460974497309600078_o
Twee of (bij grotere trek) drie crackers met jongbelegen kaas, pindakaas, avocado of gekookt ei. Ik ben groot fan van de rogge-zuurdesemcrackers van Wasa, verkrijgbaar in de grotere filialen van de supermarkt.
Op vrije dagen maak ik ook regelmatig een roerei of banaan-pannenkoekjes. De recepten hiervan vind je bij mijn recepten.

Tussendoor
Zoete trek! Meestal een klein stukje stukje chocola. Ik snoep vrijwel nooit, ik ben meer van het hartig. Maar chocola, oh my! Favoriet zijn Tony Chocolonely Melk, Côte d’Or Melk en AH Melkchocolade.

Diner
12038674_859143820807545_3883139682988911706_o
Tja, ik zou zeggen, kijk even bij mijn dinerrecepten. Ik ben niet streng voor mezelf. Ik kook zo puur mogelijk en gebruik zo min mogelijk zuivel, zoals room, crème fraîche en kaas. Ook nuttig ik kleine porties koolhydraten, zoals 35 gram ongekookte pasta of 50 gram ongekookte rijst. Ik haal mijn koolhydraten voornamelijk uit twee of drie verschillende soorten groenten.

Mijn favoriete maaltijd is kabeljauw met geroosterde groenten en gebakken aardappelschijfjes in schil. Simpel en voedzaam! Het recept vind je hier.

‘s Avonds
Na het avondeten wil ik na een drukke dag nog wel eens trek hebben. Ik snij dan meestal een halve komkommer in schijfjes en besprenkel dit met wat witte wijnazijn of balsamico en peper/zout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>