TIPS

Hieronder vind je verschillende handige tips en weetjes voor je gezonde boodschappen & recepten!
 • Lees áltijd het etiket van een product. In de meest gekke producten zit tegenwoordig suiker, E-nummers, ongezonde oliën, etc. Wil je tips over hoe je etiketten moet lezen? Klik hier.
 • Chemische bestrijdingsmiddelen verwijderen: mijn meest nuttige tip staat uiteraard bovenaan, namelijk de tip hoe je (ongezonde) chemische bestrijdingsmiddelen van groenten & fruit moet verwijderen. Groenten & fruit worden bespoten om te voorkomen dat jij tijdens het het eten van je gezonde hapje wordt verrast door een worm of ander ongedierte en bewerkt met was om ze een mooi, aantrekkelijk uiterlijk te geven. Water is onvoldoende om deze bestrijdingsmiddelen en wax eraf te halen. MAAR hier dé tip: vul een afwasbak voor 1/3 met natuur- of appelcider azijn en voor de rest met warm water. Leg je groenten & fruit hier in, laat 10 minuten rusten en spoel grondig af met koud water. OF vul een plantensproeier met azijn en water en spuit je groenten & fruit daarmee in. Note: dit is alleen zinvol voor groenten & fruit die je mét schil eet, zoals tomaat, paprika, appel, courgette, komkommer, peer, druiven, etc. Daarbij verwijdert het niet alle chemicaliën, bij sommige groenten en fruit zit het ook binnenin. Ik adviseer om zoveel mogelijk lokaal voedsel te kopen, dus ga op zoek naar een goede groenteboer bij jou in de buurt. Groenten & fruit uit het buitenland is namelijk meestal meer bespoten dan die uit Nederland.
 • Kokosolie & rijstolie: gebruik voor warme bereiding áltijd kokosolie of rijstolie, gebruik olijfolie voor koude bereidingen. Olijfolie oxideert namelijk als het wordt verhit, waardoor er schadelijke (kankerverwekkende) stoffen vrijkomen. Hetzelfde geldt voor andere vloeibare oliën, zoals zonnebloemolie & sesamolie.
 • Vis: eet uitsluitend vis met een MSC-keurmerk. Vis zonder dit keurmerk is veelal kweekvis, wat kort gezegd niet veel beter is – dan wel slechter – dan de plofkip. Het zit vol met schadelijke stoffen. Als je er meer over wil weten verwijs ik je door naar Google.
 • Vlees: eet alleen vlees met een Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming of koop vlees bij een lokale slager die niet-bioindustrie / biologisch / scharrel vlees verkoopt. Ik haal mijn vlees altijd bij een lokale slager die niet-bioindustrie vlees verkoopt en bij hoge uitzondering haal ik scharrelvlees of biologisch vlees van de supermarkt. Voor het Beter Leven kenmerk geldt: hoe meer sterren, hoe beter!
 • Eieren: hiervoor geldt hetzelfde als voor vlees. Uitsluitend vrije uitloop of biologisch, eventueel met een Beter Leven kenmerk.
 • Soja: dat soja een gezonde vleesvervanger is, is een groot misverstand. De meeste sojaproducten zijn ongefermenteerd, ze bevatten verschillende ongezonde (chemische stoffen). Gefermenteerde soja, zoals miso & tempeh, is daarentegen wél gezond. Check dus goed de verpakking om te kijken of het product gemaakt is van ongefermenteerde of gefermenteerde soja.
 • Thee: drink bij voorkeur altijd kruidenthee en eventueel groene thee (max. 6 koppen, mits je geen koffie drinkt, anders minder). Groene thee bevat overigens een stofje dat vet afbreekt, het stabiliseert de bloedsuikerspiegel en bevat veel gezonde stoffen. Let op: koop niet de groene thee van Lipton, deze bevat suiker, koop bij voorkeur biologische thee! Ik vind persoonlijk de kruidenthee van Yogi en Pyramide het lekkerst.
 • Verse kruiden: ik gebruik regelmatig verse kruiden in mijn gerechten, de smaak van verse kruiden is totaal anders dan die van gedroogde kruiden. Om ze lang te kunnen bewaren, hak ik de blaadjes van de verse kruiden fijn en vries ik ze in kleine bakjes in. De verse kruiden uit de supermarkt zijn behoorlijk prijzig, ik haal daarom mijn kruiden meestal bij een Turkse supermarkt, de Aldi of de Lidl. De Albert Heijn heeft ook gehakte verse kruidenzakjes in de diepvries voor ongeveer 1 euro per stuk.
 • Himalayazout: keukenzout kun je vergelijken met suiker, het is ontdaan van al zijn mineralen. Himalayazout bevat nog alle mineralen, is vrij van toxinen en is daarnaast sterker van ‘smaak’, waardoor je minder hoeft te gebruiken.
 • Wijnsteenbakpoeder: gebruik als rijsmiddel altijd wijnsteenbakpoeder. Gewone bakpoeder is een chemisch rijsmiddel (oftewel: pure E-nummers), wijnsteenbakpoeder is een natuurlijk rijsmiddel en dus gezonder. Wijnsteenbakpoeder is te koop bij natuurvoedingswinkels, zoals Ekoplaza.
 • Tomatensaus: tomatensaus uit een pot of blik bevat vrijwel geen vitaminen meer, maak daarom je eigen gezonde tomatensaus met verse tomaten en een blikje tomatenpuree (zonder toegevoegd suiker). Een lekkere manier om extra vitaminen binnen te krijgen. Doe simpelweg de tomaten en puree in een keukenmachine met water peper en Himalayazout, later kun je eventueel andere smaakmakers naar keuze toevoegen.
 • Pasta: in mijn ‘voedingsfilosofie’ raad ik witte (tarwe) pasta af, gebruik als alternatief speltpasta of, beter nog, bruine rijst pasta (beiden te koop bij Ekoplaza en ook steeds meer bij de grote supermarkten). Eet daarnaast kleinere porties, 35-50 gram ongekookte pasta is meer dan genoeg.
 • Couscous: fan van de Arabisch keuken (net zoals ik ;-)? Vervang couscous door quinoa. Gezonder en voorkomt pieken in je bloedsuikerspiegel.
 • Rijstwafels: rijstwafels zijn een goeie vervanging voor brood. Let er wel op dat je volkoren/vezelrijke rijstwafels koopt (minimaal 6-7 gram vezels per 100 gram). Zonnatura heeft lekkere volkoren rijstwafels met mais en de Albert Heijn heeft meergranen rijstwafels.
 • Crackers: vezelrijke crackers zijn eveneens een goede vervanging voor brood. Crackers zijn tevens beter verteerbaar dan brood, merk ik zelf. Ik eet meestal 2 à 3 crackers tijdens de lunch. Ook hiervoor geldt minimaal 6-7 gram vezels per 100 gram. Ik ben zelf groot fan van de rogge-zuurdesem crackers van Wasa, verkrijgbaar bij de grotere filialen van de meeste supermarkten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>