VOEDINGSFILOSOFIE

Ik verdiep me nu enkele jaren in gezonde voeding en heb een manier van eten ontwikkeld die voor mij het beste werkt. Ik ben geen voedingsconsulente, maar spreek vanuit ervaring. Deze manier van eten heeft ervoor gezorgd dat ik me fit en energiek voel, mijn darmklachten zo goed als verdwenen zijn en mijn huid is verbeterd. Hieronder deel ik mijn visie op gezonde voeding.Mijn voedingsfilosofie is eigenlijk heel simpel; ga terug naar de basis. Ik zeg altijd ‘Eet geen producten die je overgrootouders ook niet aten’. De laatste jaren eten mensen meer dan ooit bewerkt fabrieksvoedsel. De schappen in de supermarkt liggen er vol van. Magnetronmaaltijden, maaltijdsalades (ja! die ook), brood, broodbeleg, snoep, koek, de meeste diepvriesproducten, de meeste zuivelproducten, etc. Maar ook maaltijdpakketten, zoals die van Knorr, Maggi en Honig. In dergelijke pakjes zitten veel kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en bovenal ontzettend veel zout. Het nadeel van al deze bewerkte producten met een hoop kunstmatige stoffen is dat, naast dat ze simpelweg ongezond zijn, je lichaam moeite heeft deze stoffen af te breken en daarmee meer moeite heeft om overtollig vet af te breken.
Ook bevatten veel producten geraffineerd suiker. Suiker zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam maakt insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op peil te krijgen. Insuline zorgt ervoor dat suiker wordt verbrand om je lichaam te voorzien in energie, wanneer het voldoende energie heeft gehaald uit het zojuist binnengekregen suiker, zet het al het overbodige suiker rechtstreeks om in vet. Dit zorgt voor gewichtstoename. Doordat je lichaam zijn energie met name haalt uit suiker, haalt het minder energie uit overtollig lichaamsvet, waardoor je niet afvalt. Conclusie: suiker vermindert de vetverbranding en stimuleert vetopslag.
Wat mag/moet ik dan (wel) eten? Hieronder mijn tips:
1. Eet minder bewerkt voedsel. Lees hiervoor de voedingsetiketten op producten. Staat suiker tussen de eerste 5 ingrediënten? Dan is het product waarschijnlijk een suikerbom. Staan er ingrediënten tussen waarvan je de naam niet eens kan uitspreken? Dan is het waarschijnlijk geen gezond, natuurlijk product. Staan er E-nummers op? Laten liggen! Voor een uitgebreide uitleg hoe je etiketten leest, klik hier.
2. Eet minder geraffineerd voedsel, waaronder dus suiker, maar ook witte bloem, witte rijst, witte pasta, etc. Ze zorgen allemaal voor pieken in je bloedsuikerspiegel.
3. Eet minder zuivelproducten. Zuivel bevat o.a. verzadigd vet en lactose, wat door de meeste mensen moeilijk te verteren is. Vervang melk door amandelmelk, rijstmelk of biologische sojamelk. Als je écht niet zonder kunt, consumeer dan uitsluitend volledig rechtsdraaiende zuivel, zoals kwark en yoghurt, of geiten-/schapenzuivel. Het lichaam kan deze zuivel beter verteren.
3. Eet meer groenten, fruit, onverzadigde vetten (avocado, noten, pitten en zaden), kip, (vette) vis, eieren, tempeh en peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen, etc.).
4. Drink meer water. Water is essentieel voor het functioneren van je organen, het afvoeren van afvalstoffen, het stimuleren van je vetverbranding en het onderdrukken van een hongergevoel. Drink minimaal 2 liter zuiver water per dag, eventueel in de vorm van koffie (max. 3 koppen) of (kruiden)thee. Breng je voeding op smaak met gezonde smaakmakers, zoals kruiden, specerijen en peper. Eventueel kun je een klein beetje Himalayazout toevoegen, maar wees hier zuinig mee.
6. Bak in kokosolie of rijstolie, gebruik olijfolie om koude gerechten, zoals salades, op smaak te brengen. Olijfolie oxideert wanneer het wordt verhit, wat schadelijk is voor je gezondheid. Boter bevat daarentegen weer veel ongezond verzadigd vet. Kokosolie oxideert niet (!) bij verhitting en bevat daarnaast gezonde vetten die je vetverbranding stimuleren.
7. Stop met het tellen van calorieën, mocht je dat doen. Een muffin van 200 calorieën is niet hetzelfde als twee handjes noten à 200 calorieën. Een muffin zit vol met geraffineerd suiker en witte bloem, wat dus zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel (en dus vetopslag). Terwijl dat handje noten een hoop vitaminen en mineralen bevat en je bloedsuikerspiegel stabiliseert. In plaats van calorieën te tellen, kun je beter je porties controleren. Bijvoorbeeld één gesloten handje noten, 100 gram kip of vis, één stuk fruit, 200 gram groenten, etc.8. Eet 5 à 6 kleine maaltijden per dag op basis van de juiste portiegroottes. De belangrijkste maaltijd van de dag is je ontbijt, omdat dit een ‘kickstart’ geeft aan je vetverbranding. Snack daarnaast tussendoor op fruit, groenten of noten om je vetverbranding op gang te houden en energiedips en overeten te voorkomen.
9. Drink meer smoothies voor een flinke dosis vitaminen en mineralen. Bij voorkeur een groene smoothie, op basis van rauwe spinazie (of diepvriesspinazie) of boerenkool en één of twee portie(s) fruit (voor een recept klik hier). Om het een échte vitaminebom te maken, kun je er superfoods aan toevoegen, zoals chiazaad, gojibessen, moerbeibessen, tarwegraspoeder, hennepzaad, etc.

10. Check TIPS (of klik hier) voor, het woord zegt het al, nog meer tips over gezonde producten e.d.

Mijn tips over hoe te beginnen…
Het is níet de bedoeling en vooral niet nodig na deze informatie je voedingspatroon drastisch om te gooien, want ook dat werkt vaak niet op de lange termijn. Bouw het langzaam op. Vervang bijvoorbeeld om te beginnen alle geraffineerde producten door niet-geraffineerde producten, zoals bruine rijst, volkorenbrood en volkorenpasta. Drink twee keer in de week een smoothie. Probeer eens je ongezonde tussendoortje te vervangen door één gesloten handje noten, een stuk fruit of wat rauwe groenten (komkommer, paprika of snoeptomaatjes). Vervang rood vlees bij het avondeten vaker door kip of (vette) vis. Als je verslaafd bent aan chocola, koop dan eens pure 70% chocola en eet één stukje in plaats van de hele reep. Doe alles op je eigen tempo. Het gaat erom dat je ‘mindset’ anders wordt en je een gezond eetpatroon creëert waar je de rest van je leven profijt van hebt. Focus je op de producten die je wél mag eten en bedenk gezonde alternatieven op je ongezonde ‘guilty pleasures’ (bijv. pizza, muffins en ijs). Wees bovenal niet te streng voor jezelf, want dat leidt alleen maar tot teleurstellingen en een dalende motivatie. Kon je die heerlijke muffin op je werk niet weerstaan? Denk dan niet: ‘weer een dag gezond eten verprutst, wat maakt het dan nog uit’. Om je vervolgens volledig te vergrijpen aan nóg meer ongezond eten die dag. Geniet van die muffin en eet de volgende maaltijd weer gezond. Na een aantal weken zul je zien dat het een gewoonte gaat worden gezond te eten en het makkelijker wordt ongezond eten te weerstaan. Ik geniet ook zeker af en toe nog van ongezond eten en ik voel mezelf daar absoluut niet schuldig onder. Als het maar met mate is. Ik eet denk ik voor 80% gezond en voor 20% ongezond.
Ik hoop dat je wat kan met bovenstaande informatie. Als je vragen hebt, stel ze! Nogmaals: ik ben geen opgeleid voedingsconsulente. Ik praat vanuit ervaring. Ik verdiep me nu enkele jaren in voeding en ben zelf door schade en schande wijs geworden. Deze manier van eten werkt voor mij. Er zullen vast mensen zijn die het niet met me eens zijn, zoals ik het ook met anderen soms niet eens ben. Doe wat voor jou werkt, dat is het beste advies dat ik je kan geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>