Wereldkeuken: Indiase citroen-kokoskip met glutenvrij ‘naanbrood’ en tandooridip

Indiase naanbrood en kipIemand anders die net als ik een dag in een hoekje heeft zitten huilen toen Knorr ‘Wereldgerecht Chapatti’ uit de schappen haalde? Ik vond het verschrikkelijk! De combinatie van de gekruide kip met de chapatti en de tandooridip was een ware smaakexplosie. Gelukkig had ik al gauw een goede vervanger gevonden, namelijk Thaise kip van de Albert Heijn samen met Patak’s knoflook-koriander naanbrood en een zelfgemaakt tandooridipje. Helaas is de Thaise kip geen scharrel of biologische kip, dus deze komt mijn maag sowieso niet meer in. En sinds ik glutenvrij eet en mijn inname van ‘lege’ koolhydraten wil beperken, is ook Patak’s naanbrood geen optie meer. Om maar te zwijgen over de tandoorikruiden uit de supermarkt die extreem veel zout bevatten. Omdat ik echtter dit gerecht en de bijbehorende smaaksensatie niet zomaar wilde opgeven, heb ik besloten zelf te gaan experimenteren in de keuken.

NODIG (2 personen):

Kip:
- 200 gram kip
– 2 el geraspte kokos
– 1 teen knoflook, geperst
– 1,5 cm gember, geraspt
– 2 tl citroenrasp (ongeveer 1 citroen)
– Himalayazout (naar smaak)
– 1 tl kokosolie, gesmolten
Naanbrood:
- 40 gram bruinerijstmeel (te koop bij biowinkel, zoals Ekoplaza)
– 20 gram kikkererwtenmeel (te koop bij biowinkel en toko)
– 1 ei
– 3 el water
– 1 el yoghurt of kwark (optioneel)
– 2 teentjes knoflook, geperst
– klein handje verse koriander, fijngesneden
– Himalayazout
– 1 tl kokosolie
Tandooridip:
- 150 ml magere kwark
– 1 tl Tandoorikruiden van de toko (pure kruiden dus, zonder kilo’s zout)

Extra: 400 gram sperziebonen

HOE:
Meng alle ingrediënten van de Thaise kip en laat een half uur marineren. Meng de ingrediënten van de tandooridip en zet in de koelkast.
Meng de droge ingrediënten van het naanbrood en voeg de natte ingrediënten toe. Klop met een staafmixer/klopper tot een gladde massa. Verhit de kokosolie in een middelgrote pan en giet hier het mengsel in. Doe een deksel op de pan en laat op middelhoog vuur garen. Draai halverwege om.
Bak de kip in een pan. Kook/stoom eveneens de sperziebonen in een bodempje water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>